Sehr interessant, very interesting og tres interessant !!! Sådan lyder meldingerne fra Europa, når talen falder på dansk arbejdsmarkedspolitik

Publié le par François Alex

Flexicurity

 

Sehr interessant, very interesting og tres interessant !!! Sådan lyder meldingerne fra Europa, når talen falder på dansk arbejdsmarkedspolitik. Det ser nemlig ud til, at Danmark på mange måder har formået at skabe noget, som de andre europæiske lande ikke magter. En arbejdsmarkedspolitik, som sikrer et fleksibelt arbejdsmarked, og som samtidig giver de ansatte en høj følelse af tryghed. Den unikke kombination, som har fået navnet ’flexicurity’, betyder, at der i Europa er bud efter de danske arbejdsmarkedsforskere. Meget tyder dog på, at den danske succes ikke umiddelbart kan overføres til andre lande.

 

 

En velfungerende kombination

- Den danske arbejdsmarkedspolitik er unik, fordi den er en blanding af en liberal tankegang og det traditionelle nordiske velfærdssystem. I praksis kommer dette fx til udtryk ved, at det er uhyre let for en arbejdsgiver at skille sig af med en medarbejder i Danmark, men til gengæld sørger velfærdssystemet for, at den arbejdsløse bliver rimeligt forsørget, og for at vedkommende igen får en chance på arbejdsmarkedet, forklarer professor i arbejdsmarkedsforskning, Per Kongshøj Madsen, og fortsætter:

- Dette har vist sig at være en god kombination, og Danmark har derfor et af de mest velfungerende arbejdsmarkeder i Europa til gavn for både beskæftigelse og erhverv.

- I mange europæiske lande er virksomhedernes muligheder for fyring og hyring ikke så frie som her i landet. Da de samtidig også har en social forpligtelse over for de ansatte i tilfældet af fyring, er virksomhederne mere tøvende med hensyn til at ansætte nye medarbejdere. Dermed fastlåses industristrukturerne, og det betyder, at de udenlandske virksomheder har langt større problemer med at omstille sig, hvilket ikke er heldigt for konkurrenceevnen.

- I Danmark kan virksomhederne derimod forholdsvis hurtigt skille sig af med medarbejderne, og det gør det danske arbejdsmarked meget fleksibelt. At de ansatte reelt har en meget lille tryghed i ansættelsen, bekymrer dog ikke. En europæisk undersøgelse viser faktisk, at det stik modsatte er tilfældet. Af alle EU-borgere er danskerne nemlig det folk, som føler sig mest tryg i jobbet, forklarer professoren.

Lidt malurt i bægeret

Selvom det danske system er velfungerende, er det dog ikke lykke det hele. Per Kongshøj Madsen peger bl.a. på følgende problemer:

- Det danske arbejdsmarked er benhårdt. I gennemsnit er folk på den samme virksomhed i tre år. Du skal derfor virkelig være oppe på beatet for at være med i konkurrencen om de spændende job. Er du ikke det, ryger du ud af arbejdsmarkedet, og derfor er der en forholdsvis stor del af den voksne befolkning, der er på overførselsindkomst.

- Et andet problem er det generøse dagpengesystem, som i en vis udstrækning skaber sovepuder. For en del af de lavest lønnede kan det rent økonomisk ikke betale sig at arbejde, og det kan jo selvfølgelig være demotiverende, selv om der er mange andre grunde til at gå på arbejde end bare pengene. Det er imidlertid endnu ikke lykkedes for en regering at ændre radikalt ved dagpengene, da både arbejdsgiverne og fagforeningerne er tilhængere af systemet. Fagforeningerne fordi det skaber tryghed for medlemmerne i tilfælde af arbejdsløshed, og arbejdsgiverne fordi de ved, at en nedsættelse af dagpengene vil betyde krav fra fagforeningerne om yderligere sikkerhed i ansættelsen, hvilket vil gøre arbejdsmarkedet mindre fleksibelt.

Traditioner og kultur til forskel

Alligevel bliver der set med misundelse på det danske system, men ifølge Per Kongshøj Madsen er det tvivlsomt, om det uden videre kan overføres til andre lande.

- Det danske arbejdsmarked bygger på en lang tradition. Arbejdsgiverens frie ret til at fyre og hyre er således fra 1899, og dagpengesystemet i dets nuværende form er fra 1969. Desuden er der en række kulturelle faktorer, som er afgørende for, at systemet fungerer i Danmark. For danskerne er arbejdet fx af overordentlig stor social betydning, og vi definerer os i høj grad ud fra vores arbejde. Derfor elsker danskerne at arbejde, og vi kan prale af at være det mest flittige folk i Europa.

- En sådan kulturel værdi kan man selvfølgelig ikke uden videre overføre til et andet land, måske er det også heldigt. Det vigtigste budskab til omverdenen er derfor, at det faktisk er muligt at kombinere færre restriktioner på arbejdsgivernes ret til at fyre medarbejdere med den tryghed, der findes i en skandinavisk velfærdsstat, afslutter Per Kongshøj Madsen.

Af Jens Pedersen

 

Tilbage til listen over artikler.

Aalborg Universitet · Fredrik Bajers Vej 5 · Postboks 159 · DK-9100 Aalborg · Tlf. (+45) 9635 8080 · aau@aau.dk · Kort over AAU
Print siden · Kontakt webmaster · Redaktion: Jens Pedersen

Publié dans FLEXICURITY

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article